Uraohjausta Georgetownin yliopistolla

Halloween oli ja meni. IMG_20171031_125213937_HDR[1]Minä vietin iltaa noin 15 vuotta sitten Suomessa Fulbrightina olleen Sarah Stollin (kemian tutkija ja opettaja Georgetownissa) perheen kanssa pitsaa syöden. Yliopistokin juhlisti Halloweenia laittamalla kurpitsoja päärakennuksen portaille. Harmi, kun en pyöräillessäni ehtinyt ottamaan valokuvia.Jo päivällä näin aikuisia naamiaisasuissa kävelemässä kaupungilla. Olisin halunnut kuvan erityisesti yhdestä miehestä, joka käveli kadulla keskellä päivää, ihan muina miehinä, kurpitsaksi pukeutuneena. Oli se sen verran huvittavan näköistä, että hyvä, ettei liikenneturvallisuus sentään vaarantunut.

Georgetownin yliopistolla on oma uraohjausyksikkönsä, Cawley Career Education Center. Center tarjoaa nimenomaan uraohjausta opiskelijoille. Opinto-ohjaustakin annetaan jonkin verran, mutta se on enemmän tiedekuntien ja koulutusyksiköiden vastuulla. Centerillä on selkeät uraohjausmateriaalinsa eri opintojen vaiheissa oleville opiskelijoille. Opintojen alkuvaiheessa lähdetään liikkeelle mm. omien vahvuuksien ja intressien tunnistamisesta ja siitä, miksi valitsin juuri tämän pääaineen. Opintojen edetessä aiheina ovat esim. verkostoituminen, CV:n tekeminen, työpaikkoihin ja työnantajiin tutustuminen, työharjoittelupaikkojen etsiminen, työpaikkahaastatteluun ja palkkaneuvotteluun valmistautuminen. Centerillä on hyvin monenlaisia tapoja toteuttaa uraohjausta. Yksi monista ovat workshopit, joihin pyrin osallistumaan, jos ne sattuvat osumaan aikatauluihini.

Keskustelin Jodi Schneidermanin kanssa (Manager of Career Programs & Operations) Cawley Career Education Centerin toiminnasta ja ohjauksen toteuttamisesta. Jodi tunnisti käsitteen Career Management Skills sisällön ja mitä kaikkea se voi pitää sisällään. Monien samojen taitojen vahvistumista tuetaan Georgetownin yliopistossa. He tosin puhuvat ”muuttumisen taidoista” eli kyvystä muuttua ja muuttaa omia taitojaan ja tietojaan uran eri vaiheissa. Decision making skills ovat taitoja, jotka katsotaan tärkeiksi pääaineesta riippumatta. Jodin mukaan Yhdysvalloissa tunnistetaan, että nykynuorten tulee työuransa aikana vaihtaa ammattia tai alaa useita kertoja. On eri asia, tekevätkö poliitikot tälle asialle mitään, että olisi esim. taloudellisesti mahdollista opiskella uusi tutkinto työuran myöhemmässä vaiheessa. Mutta opiskelijoiden uranhallintataitoja yritetään joka tapauksessa vahvistaa Georgetownin yliopistossa. Koska kyse on nimenomaan arvostetusta Georgetownin yliopistosta, valmistuvat nuoret eivät oikeastaan ole huolissaan työllisyydestään. Yliopiston maine auttaa heitä saamaan haluamiaan työpaikkoja.

Cawley Career Education Centerin haasteena on ohjausresurssien riittämättömyys. IMG_20171011_125404328_BURST001[1]Ohjaajat yrittävät kytkeä eri aineiden opettajia tukemaan opiskeloiden uraohjausta. Tehtävä ei kuulemma ole helppo. Osa opettajista ymmärtää asian tärkeyden, osa haluaa olla vain oman aineensa opettaja eikä uraohjaaja.

Kun nuori maksaa jopa 60 000 dollaria vuodessa opiskelustaan Georgetownin yliopistossa, hän saattaa tulla pyytämään Centeriltä yksityistä ohjauspalvelua rahansa vastineeksi. Tähän eivät resurssit kuitenkaan riitä. Huomasin yliopiston ilmoitustaululta, että yksityiset palveluntuottajat tarjoavat Georgetownin yliopiston opiskelijoille maksullista uraohjausta ja mm. apua CV:n tekemiseen.

Jälleen museoasiaa. Lomamatkoilla ei ehdi käyttää näin paljon aikaa museoihin, mutta nyt siihen on mahdollisuus. Amerikan historian museo on valtava, kuten näköjään useimmat museot täällä. Katsomista olisi koko päiväksi tai jopa kahdeksi. Vaikuttavia osastoja olivat mm. Yhdysvaltojen presidenttien puolisoista kertova osasto sekä kulkuneuvoihin ja matkustamiseen liittyvä osasto. Lasten osasto oli jälleen toteutettu niin taitavasti, että lapset todella viihtyivät siellä.

Turisteja riittää joka päivälle Washington DC:n keskeisimmillä nähtävyyksillä. Suurin osa suosituimmistä kohteista on The National Mallin ympärillä. Mikäs siinä on turistien ollessa, kun jälleen ollaan oltu hellelukemien tuntumassa. Tuo vesiallas lienee tuttu Forrest Gump- elokuvan ystäville. Oikeasti allas on todella pitkä. Kuva ei vain kerro sen todellista kokoa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s