Minulla oli uusi tapaaminen Department of Laborissa. Tällä kertaa paikalla oli osin eri ihmisiä kuin viimeksi, mutta aiheena oli tälläkin kertaa mm. Suomen Ohjaamot sekä American Job Centerit. Keskustelun avainhenkilö oli Sara Hastings (Unit Chief / Division of Youth Services, Employment and Training Administration). Department of Labor on brändäämässä Job Centereitä nykyistä yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi. Niiden tunnettuus on ollut tähän mennessä vähän heikkoa. Yhtenä syynä siihen on ollut niiden nimien kirjavuus. Nimiviidakossa ei olla ymmärretty, mitä palveluja niistä on mahdollista saada. Brändäämisessä ei ehkä olla vielä kovin pitkällä, kun nettisivuilla vilahtelee edelleen sana CareerOneStop, jonka piti olla jo taaksejäänyttä elämää.
Sara Hastingsin mukaan Yhdysvalloissa eri puolilla toimivien Job Centereiden painopisteitä ovat tällä hetkellä: nuorten työllistäminen ja koulutus, linkki mielenterveyspalveluihin, nuorille suunnattujen ohjelmien (käytännössä palvelujen) suunnittelu, henkilöstön ammatillinen kehittyminen, nuorten pitäminen sitoutuneina, nuorten voimaannuttaminen sekä traumahoito. Job Centereiden rahoituksesta päätetään osavaltiotasolla. Liittovaltio (tässä tapauksessa Department of Labor) jakaa osavaltioille rahaa tiettyjen kriteerien mukaisesti. Osavaltiotasolla ratkaistaan, kuinka paljon rahaa esim. Job Centereihin ylipäätään käytetään. Liittovaltion ohjausrooli Job Centereiden suuntaan on siis aika ohut. Osassa Job Centereistä palvelut tuotetaan itse. Osa on ulkoistanut palveluitaan myös ei-kaupallisille toimijoille (monet vastaavat lähinnä meidän kolmatta sektoriamme), jotka tuntevat nuorten elämää paremmin kuin viranomaiset.
Spokane on hieman yli 200 000 asukkaan kaupunki Washingtonin osavaltiossa. Kaupungin nuorisotyöttömyys (16-24-vuotiaat) on tällä hetkellä 13 %:n tasolla. Spokanessa on käynnistynyt pilotti, joka muistuttaa aika paljon meidän Ohjaamo-malliamme. Tai se ainakin pyrkii sellaista kohti. Pilotin nimi on Next Generation Zone. Kokeilussa on havaittu, että kattavien palvelujen rakentaminen nuorille vaatii seuraavia asioita: vahva johtajuus ja visio, avaintoimijatahot palveluineen paikan päällä (mukaan lukien työvoimapartnerit), vipuvoimaa moniammatillisuudesta, hyvinkoulutettu ja laadukas henkilöstö, asiakaskeskeiset palvelut sekä mahdollisuus arvioida, oppia ja kehittää toimintaa. Ohjaamo-toiminnan asiantuntijat: eikö kuulostakin tutulta? The Next Generationin toiminnan fokus on laadussa, millaisena nuori kokee saamansa palvelut. On myös tärkeää, että palvelutila on nuorten mielestä viihtyisä, ”nuorisokeskeinen”. Toimintaa halutaan koko ajan kehittää ja arvioida.
Minä puolestani kerroin Suomen Ohjaamoista, ministeriöiden roolista suhteessa Ohjaamoihin, Ohjaamojen määrästä, niiden haasteista, tunnettuudesta, rahoituksesta jne. Department of Laborin edustajat totesivat, että te olette tehneet sen, mistä me nyt haaveilemme. Heitä kiinnosti moni asia Ohjaamoissa. Yksi oli tulosten vaikuttavuus. Kerroin, millaista tutkimustyötä vaikuttavuudesta on tehty. Tosin tämän syksyn osalta en ole tietoinen kaikesta, mitä on tehty ja mitä on tekeillä. Lisäksi kerroin valtakunnallisen verkko-ohjauspalvelun kehittämisestä. Tässä kohtaa Department of Laborin edustajat todella ihmettelivät, miten edistyksellisiä asioita meillä Suomessa tehdään. Yhteistyötä Department of Laborin kanssa on tarkoitus jatkaa Suomeen paluuni jälkeen.
Museoitahan Washington DC:ssä riittää. Kävin vielä muutamissa isoissa ja suosituissa museoissa, mutta kaikissa en yksinkertaisesti ehdi käydä. Yksi vierailukohteeni oli National Museum of African American History and Culture, jossa on mm. pysäyttävä näyttely orjakaupan ajoista. Pidin erityisesti museon kulttuuriosastosta. Viereisessä kuvassa on Louis Armstrongin trumpetti.
National Museum of Natural Historyn näyttelyistä bongasin tällaisia näyttelyesineitä. Tuo viimeinen kuva esittää meduusaa ja sen monimetrisiä lonkeroita. Noihin ei ole kiva sotkeentua, kun on uimassa meressä. Minulla on siitä ikäviä kokemuksia.
Joulun läheisyys alkaa näkyä ja kuulua joka puolella. Tavarataloissa joululaulut soivat ihan samalla tavalla kuin Suomessa. Olipa eräässä kauppakeskuksessa pelkästään joululle omistettu kauppa. Miten mahtaa pärjätä muina aikoina vuodesta?